Занаетчиите, малите стопанственици, производители и дистрибутери на храна и други прехранбени производи од шесте општини во североисточниот регион заинтересирани се за правилно и навремено применување на ХАСАП стандардот. Затоа Регионалната занаетчиска комора од Куманово организира советувања и консултации за овие производители од Куманово, Крива Паланка, Кратово, Старо Нагоричане, Ранковце и Липково.
Бајрам Сулејмани претседател на Регионалната занаетчиска комора во Куманово вели дека ваквите совети и разјаснувања на нејаснотиите за занаетчиите, производителите и дистрибутерите на храната се неопходни.
„Сметам дека со постојано советување ќе придонесе за што е можно побрзо имплементирање на ХАСАП стандардите и кај занаетчиите, бидејќи само на тој начин тие стануваат поконкурентни на пазарот. Луѓето имаат тешкотии.“
Меѓутоа, Сулејмани забележува:
„Не се отповикаа инспекциските служби и претставници од подрачните министерства инволвирани во спроведување на овој закон.“
Консултантот Вања Петрушевска од „Фуд Консалтинг“ вели дека ги објасниле одредбите од правилникот со кој се одредени санитарно-хигиенски услови што треба да ги исполнуваат производителите, трговците, занаетчиите и угостителите кои на било каков начин се вклучени во синџирот на производството и продажбата на храната и пијалаци.
„Најмногу се заинтересирани слаткарите, но слушнавме и жалби од недостаток на електрична енергија и проблемите со тоа“, вели Петрушевска.
Во блиска иднина ќе биде одржана уште една едукативна средба за примената на ХАСАП стандардите, на која се очекува со препораки и совети да се вклучат и останатите надлежни во државава.
Бајрам Сулејмани претседател на Регионалната занаетчиска комора во Куманово вели дека ваквите совети и разјаснувања на нејаснотиите за занаетчиите, производителите и дистрибутерите на храната се неопходни.
Сметам дека со постојано советување ќе придонесе за што е можно побрзо имплементирање на ХАСАП стандардите и кај занаетчиите, бидејќи само на тој начин тие стануваат поконкурентни на пазарот. Луѓето имаат тешкотии
„Сметам дека со постојано советување ќе придонесе за што е можно побрзо имплементирање на ХАСАП стандардите и кај занаетчиите, бидејќи само на тој начин тие стануваат поконкурентни на пазарот. Луѓето имаат тешкотии.“
Меѓутоа, Сулејмани забележува:
„Не се отповикаа инспекциските служби и претставници од подрачните министерства инволвирани во спроведување на овој закон.“
Консултантот Вања Петрушевска од „Фуд Консалтинг“ вели дека ги објасниле одредбите од правилникот со кој се одредени санитарно-хигиенски услови што треба да ги исполнуваат производителите, трговците, занаетчиите и угостителите кои на било каков начин се вклучени во синџирот на производството и продажбата на храната и пијалаци.
„Најмногу се заинтересирани слаткарите, но слушнавме и жалби од недостаток на електрична енергија и проблемите со тоа“, вели Петрушевска.
Во блиска иднина ќе биде одржана уште една едукативна средба за примената на ХАСАП стандардите, на која се очекува со препораки и совети да се вклучат и останатите надлежни во државава.