Како се прави косовско традиционално сирење?
Борјан Баље (13), овчар од семејството Баjeе пасе овци вна Шар планина
Овчарот Бајрам Баље со стадото овци
Баље произведува традиционално овчо сирење во колиба на Шар планина. Сирењето, кое има карактеристичен вкус често се додава во салати и пита.
Борјан Баље гледа како пасат овци во планинско пасиште. Планинскиот венец Шар се протега на 1.600 километри од Косово и Албанија до Северна Македонија.
Бајрам Баље (лево) обележува овци во неговата колиба на Шар планина.
Бајрам Баље молзи една од своите овци. Традиционалните техники за производство на сирење се пренесуваат од генерација на генерација низ вековите.
Бајрам носи овчо млеко од неговата планинска колиба.
На Шар планина пред стотици години имаше стотици илјади овци, но сега остануваат само неколку илјади.
Бајрам Баље и неговата сопруга прават сирење рачно во традиционална, дрвена колиба. Во последниве години, сепак, некои компании започнаа со индустриско производство на сирење „Шар“.
Борјан Баље (лево) го гледа стадото пасе на пасиште во близина на колибата.
Стадо овци пасат нао планинско пасиште. Сирењето понекогаш се прави од кравјо млеко. Но, на надморска височина од 1.800 метри, овие планини се превисоки за да можат кравите да пасат.
Овчото млеко поминува низ процес на ферментација и потоа се компресира за да се ослободи течноста.
Бајрам Баље држи традиционално овчо сирење произведено од неговото семејство. Особениот вкус доаѓа од билките што овците ги конзумираат на висорамнините. Копарот, кој е вообичаен во областа, најмногу влијае врз вкусот.
Бајрам Баље со своите овци на Шар планина.
Бајрам Баље со своето стадо.
Борјан Баље со стадото овци
Борјан носи јагне преку планинското пасиште.
Традиционалното Шарско сирење е дел од ручекот.
Шарско сирење
Овчари од семејството Баље го пазат нивното стадо.