Откриени македонски токсични пиперки во Хрватска

црвена пиперка, илустрација

Токсичен пестицид бил откриен кај црвени пиперки во Хрватска, кои биле увезени од Македонија, јавуваат хрватските медиуми.

„Во пиперките од Северна Македонија откриени се остатоци од пестицидот форметанат. Ризикот е сериозен“, се наведува во известувањето од Европскиот систем за брзо предупредување за храна.

Станува збор за пестицидот „форметанат“, којшто како ефикасен инсектицид се користи во производството на овошје и зеленчук.

Видете и ова: Колку пестициди има во овошјето и зеленчукот?

Но, пестицидот e забранет во Европската Унија поради сомневање дека може да влијае на здравјето на луѓето.

„Форметанат“ е високо акутно токсичен доколку влезе во организмот по орален пат, умерено токсичен е ако се вдише, а има ниска акутна токсичност ако дојде во контакт со кожата.

Клинички знаци по акутна и хронична изложеност на форметанат кај стаорци се намалена телесна тежина, а кај кучињата прекумерна саливација, отежнато дишење, тремор, повраќање, кашлање.