На косовскиот дел од Шар планина, овчарите сè уште произведуваат традиционално овчо сирење како што тоа се правело со векови. Семејството Баље прави повеќе од 1.000 килограми шарско сирење секоја сезона. Тоа е од непастеризирано овчо млеко и го добива својот карактеристичен вкус од уникатните растенија и билки што растат во планинскиот венец Шар.
Како се прави косовско традиционално сирење?
Гоце Атанасов
Со новинарство започна да се занимава за време на студиите по новинарство во Скопје. Работел во Млад борец, Нова Македонија, Македонската радио телевизија, А1 телевизијата и во Дојче Веле, а во Радио Слободна Европа е од започнувањето на емитувањето на македонски јазик.
Поврзано
Категории
- Македонија
- Свет
- ТВ Тема на неделата
- ТВ Тема на денот
- Во 90 секунди